Kes mürgitas vihje?

Pildiotsingu dog ignores owners commands tulemus

Kui nüüd keegi seda pealkirja lugedes jääb ootama põnevusjuttu, mille keskmes on keskaegse aadlisuguvõsa liikmete sarnased värvikad kujud, kes oma sugulastele arseeni toidu sisse pudistades endale poliitikas siledamat teed sillutavad, siis kahjuks peate pettuma :). Kirjutan siinkohal endiselt loomade treenimisest ja spetsiifilisemalt, VIHJEst. Kuid ka selle teema ümber on palju segadusi ja vääritimõistmist.

Enne mürgitamise juurde jõudmist räägin ära, mis see vihje siis üldse on. Vihjed on käitumise alustamist “lubavad” signaalid. Nad on nagu roheline tuli valgusfooris, mis lubab käigu sisse panna ja edasi liikuda. Treenimise valdkonna teaduslikuma definitsiooni kohaselt on vihje see eristav stiimul, mis annab märku, et nüüd selle konkreetse stiimuli ilmudes just seda käitumist tehes on võimalik preemiat saada. Laiemalt võttes muidugi ka mõni stiimul, mille treenimises me ise polegi aktiivselt osalenud, vaid mis on olemas keskkonnas ja käivitab teatud käitumise. Võib-olla teate isegi koeri, kes teatud kuju eemal nähes, hakkavad meeleheitlikult haukuma või selle poole tirima. Nüüd, tuleks kohe ära öelda, et vihjed ei ole käitumise tõukejõud. Käitumise tagajärjed on käitumise tõukejõuks. Ehk siis kaugelt nähtud tuttava inimese siluett ei pane ju rihma otsas olevat koera meeleheitlikult  omanikku sinnapoole tirima, vaid see, et koer on saanud seda tegevust varasemalt edukalt teha. Sõna ISTU ei pane ju teie koera istuma, vaid see, et ta on varem sõna istu ajal tagumikku maha pannes palju kiitust ja vorsti saanud.

Varasemalt mainisin oma koolitustel, et vihje on seesama, mis on koeratreeningus tuntud kui käsklus. Paraku, kuna kõik me loodetavasti areneme edasi – enam ma võrdusmärki nende terminite vahele ei tõmba. Nagu minu hea sõber ja koertekooli HeaKoer treener Kristina Mägi ütleb, siis see, kuidas me räägime või mõtleme, mõjutab meie käitumist. Ehk siis kui me anname käsklusi, siis oleme me käskival positsioonil – eeldame, et meil on võimu ning õigus käskida. Õigus käskida paneb meid sageli unustama, et sellel, kellele me parasjagu neid käskluseid jagame, ei pruugi olla võimalust või ka oskuseid meie “käsklust” täita. Lisaks sellele ei algata käitumist mitte ainult see, mis sõnadena meie suust välja tuleb, vaid tohutult palju muudki keskkonnas, mis ei ole üldse meie kontrolli all, ega meie teha.

Meie vastutus treeningus käitumist usaldusväärselt mingi meile sobiva vihjega siduda on siiski suur. Ja siin tulebki mängu mürgitamine. Me oleme kõik seda teinud! Kõigile meile on vahest tundunud, et koer on „jäärapäine“, „põikpäine“, „ignoreerib meie käskluseid“, „kuuleb valikuliselt“, „ei kuuletu“ jne. jne. Nende siltide loetelu võib veel pikem olla. Kõige sagedasemad „mürgitatud vihjed“ on ISTU, SIIA, EI, OOTA. Ja neid on muidugi veelgi. Kuigi koertekoolis räägitakse, et nimetatud tegevusi tuleks alati ohtralt premeerida ja kiita, siis päriselus tuleb ikka ette, et kaugenenud koer, kes siiakutsumise peale kohale tuleb, saab hoopis sakkida. Ootamise vahepeal püsti tõustes on jällegi näägutamist ja kurjalt koha peale tagasi vedamist. Mürgitamine juhtubki kui segada positiivne kinnistamine igasugu korrigeerimise ja negatiivse kinnistamise võtetega. Ka juhul kui ebameeldivat tagasisidet koerale tuleb võrreldes positiivse kinnistamisega üsna harva ette, siis just see omanikupoolne ettearvamatus „lisab tegevusse mürki“. Koerad otsustavad varasemalt justkui selgeks õpetatud sõnale mitte reageerida.

Mürgitatud vihjeid heaks teha on oluliselt keerulisem kui neid mürgitada :). Õnneks on enamasti käitumine siiski koeral selge ja asi on vaid VIHJES. Seega vihjeid asendades saate siiski ennast oma koera silmis rehabiliteerida ning oma treeningut jälle tõhusamaks muuta.

Sellel teemal võiks veel lehekülgi kirjutada, aga kuna VIHJED on ülioluline treenimise komponent, siis otsustasime koos Kristina Mägiga Hea Koera koolitusruumides järjekordse õpitoa just VIHJE teemale pühendada.  Kui soovid turvalises ja õppimist soodustavas keskkonnas praktilist tööd tehes saada uusi teadmisi VIHJETE kohta, siis ootame Sind kindlasti õpituppa osalema! Harjutused, mida omandate, suurendavad kindlasti oskuseid, mida vaja oma lemmikloomaga adekvaatsel suhtlemisel. Lähem info SIIN.