Püha toidukauss

Me kõik vajame eluks toitu ja vett. Väikesed linnud ja pisiimetajad peavad lausa päevläbi midagi nakitsema. Maod võivad süüa üks kord kuus. Inimesed, kodukoerad ja paljud muud liigid söövad mõned korrad päevas.

Koeratoidu tootjate palgalised toidutehnoloogid arvutavad meile välja, kui palju ja millise toitainetesisaldusega mömmi me iga päev oma lemmikloomale ette peame andma, et karv läigiks ja kõht täis oleks. Mõned inimesed uurivad ja kokkavad ise või hangivad turult ja kaaluvad kokku õiged kogused. Kui leidsime sobiva ja kättesaadava toidumaterjali, siis küsimus MILLEGA looma toita on päevakorrast maas. Küsimust KUIDAS toita paljudel lemmikloomaomanikel ei tekigi, sest viisakas loom sööb ju oma kausist. Näiteks igal hommikul ja õhtul.

Toit ja täiskõhutunne tekitavad nii inimestes kui koertes hea tunde. Pelgalt toidu mälumine võib leevendada stressi ja rahustada. Ehk kipume isegi ärevatel hetkedel üle sööma ja toidukordade vahel maiustuste järele kätt sirutama. Hea toiduga seotud kohtadesse soovime alati tagasi minna. Koerad tahavad meelsasti suhelda inimesega, kelle taskus midagi maitsvat leidub.

Kui toidame oma koera kaks korda päevas tema toidukausist, siis loome talle tugeva positiivse assotsiatsiooni toidu ja toidukausi vahel. Juba nähes meid tühja toidukaussi üles tõstmas, koerad elavnevad, sest sõber toidukauss tõotab meeldivaid tundeid. Ja nii iga päev – loome tugeva emotsionaalse sideme oma neljajalgse sõbra ja tema toidukausi vahel.

Kui tunded on väga tugevad, juhtub armastuse kõrval ka draamasid. Meeleheitlikult toitu kugistavad ja toidukaussi valvamist tõsiselt võtvad koerad. Enne eeldatavat söögiaega rahutult nihelema hakkavad loomad, kes omanikule meeleheitlikult täitmist vajavat kaussi meelde tuletavad.

Kui meil siiski ei ole plaanis koera ja toidukausi kirglikke suhteid edasi arendada, siis leidub palju muid variante koerale tema toiduratsioon kätte anda ja seejuures:

a) võimendada häid suhteid meie endiga ning sellega mida me neile õpetada soovime;

b) ennetada käitumisprobleeme nagu ressursikaitsmine ja kugistamine;

c) majandada koera stressi;

d) rikastada tema igapäevaelu.

Treenimine, tervislikud maiused ja toit. Sellel teemal soovitan lugeda Kristina Mägi ülevaadet toidu mõistlikust kasutamisest treeningus:

https://heakoer.wordpress.com/2016/08/24/maiused-ja-heas-vormis-koerad/

Toitu meeleheitlikult kugistavate koerte toitmise majandamiseks soovitan nuuskimismatte, mida on lihtne ise vanadest fliisrõivastest meisterdada või siis soetada soodsa hinna eest veebipoest: http://www.heahoog.ee/et/a/vaip-50×70. Soojal aastaajal kõlbab koera või kutsika toitmiseks ka murulapp aias. Nimetatud toitmisviis aitab rikastada koera argipäeva, kuna nuuskimismati või murulapi seest iga üksikut toidupala otsides peab koer päris hoolsalt ninaga töötama. Igasugune ajutöö annab koerale koormust ja võimaldab rakendada tema loomupärast toiduotsimise oskust. Lisaks võtab see oluliselt rohkem aega kui toidukuhja kugistamine ja rahustava nuuskimise juures õpetab koeri uuesti toitu närima.

Lemmikloomapoodidest saab osta ka plastmaterjalist toidupeitmise seadeldisi nagu näha fotol allpool. Nende vooruseks on võimalus toitmisalust kergesti hooldada, puuduseks on aga see, et koer ei pea niivõrd ninaga töötama, sest toidutükikesed on üsna hästi näha. Samas on see ikka parem kui mitte midagi ja pikendab toitumisele kulutatud aega  märkimisväärselt.

Seotud kujutis

 

Koera üksi kojujäämise stressi või ka mõne ärritava sündmuse järgse stressi majandamiseks ei ole ideaalsemat vahendit kui Kong kompanii väljamõeldud toitmismänguasjad. Nad on küll üsna kallid, L-suuruses asjandus maksab umbes 20 euroraha, kuid kestavad tõesti aastaid ja kutsikaid :). Kindlasti on võimalik osta ka teiste tootjate erineva kujuga söötmispalle.

Konge tasub täita tervisliku kraamiga, koera igapäevase toiduga. Pärast täitmist pange kogu kraam sügavkülma tahenema, et selle kättesaamine neljajalgsele veel väljakutseterohkemaks teha.

Kui kutsikas jääb esimesi kordi pikemaks ajaks üksinda koju, soovitan hommikusöögi kätte anda just Kongist. Lähete õhtul teatrisse, aga ei jõudnud päeval koeraga pikemalt jalutada ja trenni teha, andke õhtusöök Kongist. Kui õhtusel jalutuskäigul toimus mõni ebameeldiv sündmus – näiteks mööda jalutav koer haukus ärritunult teie koera peale või koer läks ise endast välja võõrast looma nähes; teda ehmatas mööda sõitev tramm või muu ootamatu müra – siis õhtusöök söötmispallist toitu välja harutades aitab äsja kogetud halbu tundeid leevendada.

 

Loomulikult on vahest mugav, et koer sooviks oma toidu ka toidukausist kõhtu installeerida. Harjutage ka seda :). Siiski tasub toitu – igapäevast ja eluks vajalikku ressurssi – koera heaolu ja enda mugavuse majandamiseks tööle panna.